Coaliţia Tinerilor pentru o Nouă Clasă Politică
www.alegeri.infotineret.ro
  Home · Comunicate

Comunicat 08.03.2008: „Interzis la Primarie candidatilor fara studii”

Conform unei ştiri transmise de Mediafax, „candidaţii la funcţia de primar de comună sau oraş trebuie să fie absolvenţi de studii liceale, cu diplomă de bacalaureat, iar cei care candidează la primar de municipiu trebuie să aibă cel puţin studii superioare de scurtă durată absolvite cu diplomă, potrivit unei legi adoptate tacit de Senat”.

Tot Mediafax mai precizează că proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PRM, PSD, PD-L şi PNL, iniţiativa legislativă modificând Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale prin adoptare tacită, după ce senatorii nu au reuşit să o ia în discuţie până la expirarea termenului regulamentar, 25 februarie.

Iată aşadar că și parlamentarii sunt de acord (chiar și tacit) cu nevoia ca primarii României să înţeleagă mai mult din ceea ce se întâmplă în jurul lor, să fie din ce în ce mai școliți.
Acest pas făcut de Parlament este însa unul timid, mult prea timid.
România nu mai poate aştepta încă patru ani ca ei să impună tuturor primarilor să aibă studii superioare, să fie „mai isteţi”.

Cu toate aceste, salutăm iniţiativa, care se înscrie pe aceeaşi linie cu demersul Coaliţiei pentru o Nouă Clasă Politică, lucru care ne întăreşte convingerea de a susţine criteriile propuse:
1. studii superioare;
2. aptitudini de utilizare a computerului;
3. abilităţi de comunicare întro limbă străină de circulaţie internaţională;
4. cunoştinţe generale despre instituţiile europene;
5. cunoştinţe despre legislaţia din România în domeniul administraţiei publice;

Consideram deasemenea că o persoană care nu poate folosi calculatorul și nu are minime abilitaţi de comunicare întro limbă de circulaţie internaţională, este o persoana condamnată la insucces, o persoana aproape ratata profesional (în era în care trăim), ori noi dorim ca primarii să fie exemple de succes.

Vrem ca primarii să infirme percepţia, că dacă nu eşti în stare să faci altceva în viată, te faci politician.

Coaliţia pentru o Nouă Clasă Politică nu doreşte primari filozofi, nici poligloţi, nici specialişti IT, nici doctori în administraţie publică, însa este de bun simt ca primarii să știe ce se întamplă în jurul lor, să nu fie bulversaţi de mersul lumii, tehnologiei, societății în general. Ne dorim un primar adaptabil, un primar european al anului 2008. Aşadar, stimaţi cadidați, dacă nu știți să folosiţi calculatorul sau nu aveţi minime cunoştinţe de limba engleză sau o ală limba de circulaţie, încercaţi să stați câteva zile pe lângă copii dvs. care cu siguranţa va vor ajuta să depăşiţi acest hop.

Si nu uitaţi, „Primarul nepregătit dăunează grav comunității!”.

Cu stimă,
Coaliţiei Tinerilor pentru o Nouă Clasă Politică

Comentarii (9) 08.03.2008. 01:38

Comunicat 29.02.2008: "Primarul nepregatit dauneaza grav comunitatii"

Sub sloganul „Primarul nepregătit dăunează grav comunității”, Coaliţia Tinerilor pentru o Nouă Clasă Politică a demarat o campanie care are ca principal scop reformarea clasei politice. Proiectul se desfăşoară în judeţul Gorj şi are ca iniţiatori ATDR – Asociaţia Tineret şi Dezvoltare Regională (ONG apolitică), în colaborare cu Forumul Tinerilor din Gorj - Federaţia ONG-urilor de tineret din Gorj.

Acţiunea consta în înaintarea unor cerinţe minimale (criterii) partidelor politice de care să se ţină cont la întocmirea listelor de candidaţi pentru funcţia de primar. Structurile invitate să participe la aceasta acţiune sunt: ONG-urile – organizaţiile nonguvernamentale, mass-media şi toţi cetăţenii interesaţi şi dornici să promoveze o clasă politică reformată.

Fiecare partid politic dornic (în mod sincer) de reformă în clasa politică românească va fi de acord ca propunerile următoare să facă obiectul unui moratoriu politic şi să fie asumate de toate partidele atunci când se vor întocmi listele cu candidaţii la funcţia de primar:
1. studii superioare;
2. aptitudini de utilizare a computerului;
3. abilităţi de comunicare întro limbă străină de circulaţie internaţională;
4. cunoştinţe generale despre instituţiile europene;
5. cunoştinţe despre legislaţia din România în domeniul administraţiei publice;

Fiecare candidat la funcţia de primar va completa un formular tip furnizat de către Coaliţie, în care va declara pe proprie răspundere în ce măsura îndeplineşte acele condiţii minimale. Declaraţia candidatului va fi vizată de conducerea judeţeană a partidului din care face parte. Toate aceste formulare vor fi făcute publice pe web site-ul: www.alegeri.infotineret.ro .

Organizaţiile judeţene de partid furnizează Coaliţiei formularele completate şi semnate de către candidaţii la funcţia de primar, formulare ce vor trebui să fie contrasemnate de preşedintele organizaţiei judeţene de partid şi vor fi înmânate Coaliţiei în momentul definitivării listelor cu candidaţi, dar nu mai târziu de 3 săptămâni înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor.

În cazul în care Coaliţia semnalează că un candidat nu respectă criteriile convenite, organizaţia judeţeană de partid va depune toate diligenţele pentru lămurirea situaţiei.

Coaliţia va analiza şi se va pronunţa cu privire la respectarea de către candidaţii la funcţia de primar a criteriilor mai sus menţionate şi recomandă în acelaşi timp ca partidele să respecte aceleaşi criterii şi cu privire la desemnarea candidaţilor la funcţia de consilier.

Iniţiativa Coaliţiei Tinerilor pentru o Nouă Clasă Politică se bucură de sprijinul a 17 organizaţii mass-media care şi-au arătat disponibilitatea sinceră de a contribui la reconstrucţia clasei politice. Dintre acestea fac parte 2 televiziuni, 3 posturi de radio şi 12 ziare.

Comentarii (2) 29.02.2008. 02:49